Çiçek ve Bitki Bakımı


ANTORYUM  ÇİÇEĞİ BAKIMI        

BAKIMI: 20 C ile 28 C ideal büyüme ve çiçeklenme derecesidir. Güneş ışığı alan bir bölgede bakılmalı senede 1 defa toprak değişimi yapılmalıdır.Saksı her yıl 1 numara büyümelidir.

SULAMA: Kireçsiz ve oda sıcaklığında olan su ile sulanmalı. Toprak nemliyse verilmemelidir. Toprak nemini parmağınızla kontrol edebilirsiniz.

FAYDALI BİLGİ: Bitki günde en az 4, 5 saat güneş ışığı almalıdır. Almadığı takdirde çiçek açmaması yapraklarında kuruma görülür. Direkt olarak güneş ışığına maruz kalmalıdır.


 

GUZMANYA ÇİÇEĞİ BAKIMI  

  BAKIMI: 13'C ve üstü sıcaklıklarda büyür ve gelişir. Güneş ışığı giren bölgelerde büyütülmeli ve üzerindeki saksı senede 1 defa 1 numara büyüğü ile değişip toprak ilave edilmelidir.

SULAMA: Kireçsiz ve çiçeğin durduğu ortamdaki sıcaklıkla aynı olan su verilmelidir. Çiçeğinizin su ihtiyacınızı parmakla da kontrol edebilirsiniz.

FAYDALI BİLGİ: Bitkinize ne ölçüde su vermeyi bilmiyorsanız eğer sadece göbek kısmına su koyarak takibini yapabilirsiniz. Saksı yanından çıkan yavrularla çoğalırlar.


   ORKİDE (Phalaenopsis) ÇİÇEĞİ BAKIMI

BAKIMI: 15'C ve üstü sıcaklıklarda büyüyüp çiçeklenen bu bitki güneş ışığı giren odalarda büyütülmelidir. Yılda 1 defa toprak ilave edilir. Saksı saydam ve 1 numara büyük değiştirilmeli.

SULAMA: Saydam saksı içersinde görünen kök ve torakta nemi görmelisiniz. Nemli değilse en az 15 dk. bir su dolu kabın içinde bekletiniz.

FAYDALI BİLGİ: Çiçeği öldükten sonra kalan dalı alttan 1. boğumdan sonra kesiniz. Çiçeğin alt yaprakları yeşilse yaşıyor demektir. Saydam saksı ve orkide toprağı kullanın.


                      KRATON  PETRA

BAKIMI: 10'C ve üstü sıcaklıklarda yaşar. Yarı gölge ve aydınlık alanlarda gelişirler. Yılda 1 defa toprak ilavesi yapılır. İhtiyaç halinde saksıda 2 numara büyütülür. 21-26'C arası ideal sıcaklıktır.

SULAMA: Suyu bol miktarda sever. İhtiyacı olduğunu gördüğünüzde sulamayı yapabilirsiniz.

FAYDALI BİLGİ: Bitki ceryanda bırakılmayı sevmez. Rüzgar almayan bir bölgede bakmalı ve hafta bir gün çiçeğinizi ışık gelen yöne göre ters çevirmelisiniz. Yapraklarına su püskürtmeside yapabilirsiniz.


    DRECENA TRİCOLR ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

BAKIMI: 7'C ve üstü sıcaklıklarda yaşar. Yılda 1 defa toprak ilavesi gerekebilir. Saksı değişimi sıcak ayların başlangıcında 1 numara büyüğüne.

SULAMA: Kreçsiz ılık su ile her hafta aynı gün sulanmalıdır. Çok su verilmemeli, vermeden önce toprağın nemini parmağınızla kontrol ediniz. Çiçeçeğin yaprakları ıslak bezle siline bilir.

FAYDALI BİLGİ: Eğer çiçeğiniz çok dallanıp saçıldıysa uzayan kısımları gövdeye yakın yerden kesmelisiniz. Bir suda köklenmesini gerçekleştip ekim yapabilirsiniz.


............ARECA..ÇİÇEĞİNİN..BAKIMI...........

BAKIMI: 13'C üstü sıcaklıklarda yaşar. Gün ışığını seven bir bitkidir. Toprak ve saksı değişimi yılda 1 defa gerekiyorsa yapılabilir.

SULANMA:  Nemi seven bir bitkidir. Toprağına suyu ihtiyacı olduğu zamanlarda kreçsiz ve ılık olarak verilmelidir. Yapraklarına su pükürtmesi yapabilirsiniz. Senede 1 defa vitamin verilebilir.

FAYDALI BİLGİ: Yaprak uçları sarama oluyorsa makasla kesiniz. Sebebi çiçeğin ortamındaki ısı değişmesindendir. Bu bitkinin yaşamı sabit ısıda olamlıdır.


          SPATHİFİLYUM ÇİÇEĞİ BAKIMI

BAKIMI: 7'C üstü alanlarda büyür gelişir. Çiçekli bir bitki olduğundan yılda 1 defa saksı ve toprak değişimi uygundur. Toprak funda toprağı olmalıdır. Diğer topraklarda çiçek daha yavaş gelişebilir. Üzerindeki çiçekler ölünce makasla kesin.

SULAMA: Suyu seven bir bitkidir. Ilık ve kreçsiz su kullanması faydalıdır. Sulamayı yaparken haftanın aynı güne denk olmasına dikkat edin.

FAYDALI BİLGİ: Arsız bir çiçek olduğu için su vermeyi unutsanız bile tekrar su verdiğinizde çiçeğiniz ertesi gün eski durumuna gelir. Çoğaltma yapma isterseniz yanındaki yavruları alıp başka bir saksıya ekim yapabilirsiniz.


  DRECENA MASENGENA ÇİÇEĞİ BAKIMI

BAKIMI: 11'C ve üsütü sıcaklıklarda durmalıdır. Yarı gölge alanları ve mevcut ışıklada gelişebilmektedir. Toprak ve saksı değişimi 2 yılda 1 defada yapılabilir. Ağaçsı bir bitkidir.

SULAMA: Odunsu bir gövdesi olduğu için fazla sulama istemez. Bitkiyi sulamadan önce lütfen topraktaki nemi parmağınızla kontrol ediniz. Su ılık ve kreçsiz ve haftanın aynı günü sulanmalı.

FAYDALI BİLGİ: Bu çiçek 2'li 3'lü ve daha çokta ekili durumda olabilir. İsterseniz bunları ayırabilir ve ayrı saksıya alabilirsiniz. Ayırırken sadece toprakla beraber alamaya dikkat ediniz. Çiçeğinizi ıslak bezle nem verin


 

           DİFENBAHYA ÇİÇEĞİ BAKIMI

BAKIMI: 11'C ve üstü ortamlarda gelişirler. Boyu hızlı uzanyan bir bitkidir. Toprak ve saksı yılda 1 defa değiştirilmelider. Yapraklarına su sıkılabilir.

SULAMA: Kreçsiz ve oda sıcaklığındaki su ile sulanmalıdır. Aşırı su verilirse gövdede çürüme yapa bilir. Toprak nemi elinizle kontrol edilmedir.

FAYDALI BİLGİ: Çiçeğiniz çok uzamış ve altında yaprak kalmamışsa üstteki yaprağın 20 cm kadar altından keslip toprağa ekilir. Diğer kalan sap bölümüde 13 cm aralıklarla kesilip toprağa ekilir. Burada bitki köklenir büyür.


 

 

                 ŞEFLERA ÇİÇEĞİ BAKIMI

BAKIMI: 6'C ve üstü ortamda gelişirler. Soğuğa ve susuzluğa dayanıklıdır. Yarı gölge gün ışığı alan bir yerde bakılmalıdır. Yılda 1 defa toprak ve saksı değişimine gidebilirsiniz.

SULAMA: Kışları kontrol edilerek su verilmelidir. Yaz aylarında haftada 1 defa 3 litre su verilebilir. Yapraklarına su püskürterek nemlendirilebilir. Su ılık ve kreçsiz olursa yaprak açımı hızlanır.

FAYDALI BİLGİ: Çiçeğinizi hafta bir defa gün ışı giren bölgenin tam tersine çeviriniz. Böylelikle çiçeğiniz yamuk değil düz olarak gelişebilir.


             SIKLAMEN ÇİÇEĞİ BAKIMI

BAKIMI: Kış mevsiminde yetişen soğanlı bir bitkidir. Soğuk bölgelerde bakmaya çalışın. 5 ay boyunca durmadan çiçeklenirler. Sararan yapraklarını kopra bilirisiniz bir zararı olmaz.

SULAMA: Bol bol su verebilirsiniz. Canınız sıkıldıkça sulayın.

FAYDALI BİLGİ: Çiçeğiniz öldükten sonra içinden soğanını çıkarıp file gibi bir şey içine koyarak karanlıkta muhafaza edip tekrar seneye EYLÜL aylarında ekebilirsiniz.


              DUA ÇİÇEÇİĞİ BAKIMI

BAKIMI: 9'C ve üsütü sıcaklarda yarı gölge ve gölge alanlarda yetişir. Saksı ve toprağını ihtiyaç halinde senede 1 kere değiştirin.

SULAMA: Nemi seven bir bitkidir. Yapraklarını nemlendirin. Özelliklede yaz aylarında. Su vermeden Önce toprağın nemini kontrol edin. Yazaları su ihtiyacı fazla olacağından sulayın.

FAYDALI BİLGİ: Bitkinizi direk olarak güneş altına çıkararak nemlendirmeyin. Yapraklarını yakabilirsiniz. Gölge bir yerde uygulayınız.


          ACMİHA ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

BAKIMI: 12'C üstü ortamlarda yetişip gelişirler. Gün ışığı alan ve yarı gölge bölgelerde durmalı. Yılda 1 defa toprak ilavesi yapılabilir. Saksı değişimi 2 yada 3 yılda 1 kere yapılır.

SULAMA: Göbekten sulama yapılır. Kış aylarında fazla su vermenize gerek yoktur.

FAYDALI BİLGİ: Çiçeğinizin yanından çıkan yavrulardan alarak çoğaltma yapabilirsiniz. Kışın çok su vererek bitkiyi dondurmayınız. Yapraklarındaki dikenleri kırmamaya özeniniz.


         MENEKŞE ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

BAKIMI: Oda sıcaklığında büyürler gelişirler. Çiçeğinizi pencere önü ve tülün arkasında olmasına dikkat ediniz. Yoksa güneşten yaprakları yanabilir.

SULAMA: Suyunu kreçsiz olmasına dikkat ediniz. Torağı kuruyken vermeye çalışın.

FAYDALI BİLGİ: Çiçeklenmesi 3 ayda bir defa olduğundan yapraklarını çiçek yokken kırıp başka saksılarda çoğaltabilirsiniz. Çiçekleri üstündeyken suyu çiçeğine değmeden dökün


           AÇELYA ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

BAKIMI: 14'C üstü bölgelerde yaşar. Hava akımları olan yerlere koymayınız. Yarı gölge ve gün ışığı alan bölgelerde durmalıdır. Saksı ve toprak senede 1 defa kestane toprağı olamlıdır.

SULAMA: Yazın haftada 2 kışın bir defa suyu verilmeli ve ılık su olmalıdır. Suyunu genelde aynı günlerde vermeye dikkat ediniz.

FAYDALI BİLGİ: Çiçeğinizi soğuktan mutlaka koruyunuz. Çoğaltmak için yanındaki filizleri ayırarak başka saksılarda büyüte bilirsiniz. Direk güneş altına bırakmaktan kaçınınız.


           SİKAS ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

BAKIMI: Sikas ana vatanı JAPONYA olan gelişimi çok yavaş bir bitkidir. 15'C ve üstü sıcaklıklarda olmalı. Güneş ışıklarını dolaylı almasında fayda var. Ilıman bölge bitkisidir.

SULAMA: Suyunu bulunduğu ortamdaki ısıya uygun olarak verilmelidir. Vermeden önce nem kontrolünü yapınız toprağın, sonra verin lütfen. Kreçsiz ve dinlenmiş su vermeniz daha iyidir.

FAYDALI BİLGİ: Çiçeğiniz büyümüyor diye üzülmeyin çünkü bu bitki çok yavaş büyür ve gelişirler. Sadece yapraklarını nemlendirin.


           ATATÜRK ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

BAKIMI: 15'C ve üsütü ortamda bulunmalıdır. Mutlaka gün ışığını alan bölgede büyülmelidir. Toprak ve saksı değişimi 2 senede 1 yapılır.

SULAMA: Bitki dinlenmiş kreçsiz ılık su ile sulanmalıdır. Nemli toprağa su vermeyiniz.

FAYDALI BİLGİ: Çiçeğin yaprakları bir yere çarpacak şekilde konulmamalıdır. Narin ve kırılgan bir bitkidir. Bi dönem yapraklarını döker ve dal olarak kalır. 2 Ay sonra tekrar ufaktan yeşermeye başlar. Bu boşlukta sulamayı ve bakımını ihmal etmeyiniz.


          BONZAİ AĞACININ BAKIMI

BAKIMI: 12'C üstünde gün ışığı alan çevreyi seven bu bitki senede 1 defa vitamin takviyesi yapılması gerekir. Saksı toprak değişimi 3 - 4 yılda bir gerekirse yapılmalıdır.

SULAMA: Torağındaki su kurumadan su verilmemeli. Su kreçsiz ve ılık su olmasına dikkat ediniz. Çok suluma ağacı çürütür.

FAYDALI BİLGİ: Dalları yapraklaı uzadıkça zevkinize göre şekillendirebilirsiniz. Hava akımları olan bölgelerde bitkiyi bırakmayınız yaprak dökümüne yol açabilirsiniz.


        GARDENYA ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

BAKIMI: 14'C üstündeki ortamlarda yaşar. Yarı gölge ve gün ışığı alan yerlerde durması iyidir. Toprak ve saksı değişimi senede 1 kere olmalı saksı 1 numara büyütülmelidir.

SULAMA: Kışları ılık ve kreşsiz suyla az su verilmelidir. Yaz aylarında haftada 2 defa su verirseniz bir zararı olmaz.

FAYDALI BİLGİ: Gardenya bitkisi çoğlatma yapmak için köklerdeki filizler seçilmeli ve dikkatlice ayrılmalıdır. Ayrıdıktan sonra ufak saksılarda yeni gardenyaları büyütebilirsiniz.


      DEVE TABANI ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

BAKIMI: 14'C ve üsütü sıcaklıklarda yetişirler. Gölge alanlarda yetişir ve gün ışığı aldığı bölgede yaprakları irileşir. Saksı ve toprak değişimi yılda 1 defa NİSAN ayında yapılmalı.

SULAMA: Sulama ılık kireçsiz su olarak verilmeli ve su verilmeden önce topraktaki nem elinizle kontrol edilmelidir.

FAYDALI BİLGİ: Çiçeğimiz trapikal bir bitki olduğu için haftada 1 defa yaprakları nemli bir bezle silinmelidir. Yaz ortasında krem renginde çiçek açtığı görülmüştür.


.......SİNGONYUM..ÇİÇEĞİNİN..BAKIMI........

BAKIMI: 15'C üstü ortamlarda yetişir. Hemen hemen her ortamda rahatlıkla yaşar. Toprak ve saksı değişimi 2 yılda 1 defa yapılabilir.

SULAMA: Suyu seven bir bitkidir. Kış aylarına gelindiğinde az su verilmelidir. Yazları 5 günde bir verebilirsiniz. Yaprakları silinmelidir.

FAYDALI BİLGİ: Çoğaltmak isterseniz kökleri ayırma işlemiyle bunu başarabilirsiniz. Kök bölgelerinde uygun olanları ayrı saksılara ekip sulamasını hemen yapmalısınız.


          KAUÇUK ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

BAKIMI: 13'C ve üstü gelişme sıcaklıklarıdır. Yarı gölge ve gün ışığı alan yerlerde yetişir. Saksı ve toprak 2 yılda bir yapılmalıdır.

SULAMA: Çok suyu sevmez. Su ihtiyacı olmadan su vermeyin. Su bulunduğu ortamda ısı ile aynı derecede olmalıdır.

FAYDALI BİLGİ:  Haftada 1 defa yapraklarının hepsi nemli bezle silinmeli ve su verilmeden önce mutlaka toprak kontrol edilmelidir. Çoğaltmayı dibinde çıkan yavrularla yapınız.


        SARMAŞIK ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

BAKIMI: 12'C nin üstündeki ve yarı gölgeli gün ışığı alan bölgelerde yaşayabilirler. Saksı ve toprak senede 1 defa değişmelidir.

SULAMA: Kışın nispeten az su verilebilir. Yaz aylarında sulama sıklığı arttırılabilir. Kireçsiz ılık su seçimi bitkiye daha faydalı olacaktır.

FAYDALI BİLGİ: Yapraklarını yıkanmasından hoşlanır. Çoğaltmak için yeni filizler yada sürgün yapan noktanın 30 cm gerisinden kırılıp ekilmesiyle çoğalabilirler.


             YUKA ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

BAKIMI: 12'C ve üstü sıcaklıklarda yarı gölge ve gün ışığı alan bölgelerde yetişilrler. Saksı ve toprak 2 senede 1 defa değiştirilebilirler.

SULAMA: Odunsu bir gövdeli bitki fazla suyu sevmez. Kışın az su vermeye bakın. Yazın haftada 1 defa verilebilir. Toprak nemine bakın.

FAYDALI BİLGİ: Yaprakları haftada 1 defa silinmelidir. Çiçek çok boya gittiyse en gövdenin en alt yaprağının 20 cm aldından kesilerek ekilmelidir.


         AŞK MERDİVENİ ÇİÇEĞİ BAKIMI

BAKIMI: 10'C ve üstü sıcaklıklarda yaşarlar. Saksı ve toprağı senede 1 defa yenilenmelidir. Yarı gölge ve gün ışığı giren bir yerde durmalı.

SULAMA: Suyu seven bir bitkidir. Yapraklarının yıkanmasında fayda vardır.Yazları çok sıcaklarda haftada 2 defa su verebilirsiniz. Suyun ılık ve kireçsiz olmasına dikkat ediniz.

FAYDALI BİLGİ: Yıkanmaktan çok hoşlanır. Bitki bir sehpa yada aslı olarak yetiştirmelidir. Çoğaltmak için köklerinden almalısınız. Uçları kesinlikle bir yerlere temas etmemelidir.


        BENGAMİN ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

BAKIMI: 10'C ve üstü bölgelerde gün ışığı alan bölgelerde durmalıdır. Çiçeğin yılda bir defa saksı ve toprak değişimi yapılmazı lazım

SULAMA: Kışın fazla değil ama yazın 5 gün arayla kireçsiz su vermeniz gerekmektedir.

FAYDALI BİLGİ: Bu bitkiler duş almayı çok severler. Yaz aylarında banyoda haftada 1 defa yıkarsanız daha hızlı ve dolgun olarak gelişmelerine devam ederler. Çoğaltmak için uzayan dallarından keserek ekim yapılabilir.